OH Londýn - Pětibojař Svoboda je zlatý, Veselý bez medaile

11.08.2012 21:26

Moderní pětibojař David Svoboda si bohatě vynahradil olympiádu v Pekingu z před čtyř let, kde ho z medailových příček sesadil neposedný kůň. Ani v Londýně sice nezajel parkúr bez chyby, ale jeho soupeři chybovali stejně či dokonce víc, takže do závěrečného "dvojboje" vybíhal český reprezentant jako první. A jako první také doběhl do cíle, všechny soupeře si totiž dokázal držet za zády. Druhý český závodník Ondřej Polívka dokončil pětiboj jako 15., obrovskou ztrátu hned z první disciplíny (šermu) dokázal dohnat a jeho konečné umístění je vzhledem k jeho zdravotním komplikacím velice dobré.

 

Vítězslav Veselý nedokázal potvrdit svou letošní formu a vybojovat olympijskou medaili. Ve finále měřil jeho nejdelší pokus pouze 83,39 m, což stačilo jen na čtvrtou příčku. Podobně se nedařilo i dvojnásobnému olympijskému vítězi Thorkildsenovi z Norska, který skončil ještě dvě místa za ním. Překvapivým vítězem se stal teprve devatenáctiletý Walcott z Trinidadu a Tobaga, druhý byl Ukrajinec Pjatnytsja, třetí Fin Ruuskanen.

 

Štafeta čtvrtkařek ve složení Rosolová - Bergrová - Bartoničková - Hejnová skončila ve svém finále poslední. Přesto jí nakonec patří 7. místo, a to po diskvalifikaci štafety Nigérie. Závod ovládly reprezentantky USA, za nimi doběhly s odstupem Rusky a bronz berou Jamajčanky.

 

Štafetový závod na 4x100 m mužů ovládla Jamajka v novém světovém rekordu 36,85 s, jde o první čas pod sedmatřicet vteřin v historii této disciplíny. Druhé doběhlo kvarteto USA, pro bronz si dosprintovali reprezentanti Trinidada a Tobaga těsně před Francií. Dopomohla jim k tomu i diskvalifikace v cíli původně třetích Kanaďanů, kteří si však na jedné předávce špatně předali kolík.