Mají Češi šanci uspět?

08.06.2012 03:18

 

Dnes vstoupí čeští fotbalisté do turnaje o mistra Evropy ve fotbale. Na úvod je čeká výběr Ruska, který se ústy svého nizozemského kouče Dicka Advocaata sám pasoval do role černého koně šampionátu. A zajisté právem, vždyť v generálce na EURO porazil ruský celek Itálii jednoznačně 3:0! Snad je to tedy dostatečné varováním před případným podceněním dnešního soupeře českého týmu.

 

Otázkou zůstává, zda mají Češi vůbec šanci probojovat se z papírově nejsnazší skupiny A do čtvrfinále. Jen stěží mohl být los základních skupin k českému celku příznivější, vždyť namísto velikánů Španělska, Nizozemí či Německa dostali svěřenci trenéra Michala Bílka "do vínku" již zmiňované Rusko, domácí Polsko a Řecko. A přesto, či snad právě proto není vůbec snadné určit, jak vlastně souboje mezi těmito týmy dopadnou.

 

Obávám se - ale ráda se budu mýlit -, že česká reprezentace odehraje na mistrovství Evropy tři zápasy a pojede domů. Předpokládám v nejlepším případě vyrovnaný duel s Ruskem, porážku od polského týmu a těsnou výhru nad Řeky - tedy zisk maximálně čtyř bodů, který ovšem na postup stačit nebude. O první místo si to ve skupině A podle mého mínění rozdají Poláci (kterým může domácí prostředí hodně pomoci, ale také nemálo uškodit) a Rusové, naopak Řecko považuji za outsidera "naší" skupiny.

 

Proč jsem tak pesimistická? Protože hra českých fotbalistů pod trenérem Bílkem podle mě nemá "šťávu". A ani při nejlepší vůli v ní nevidím žádný konkrétní systém, taktiku, styl. Nejde zdaleka o to, že Česká republika již nemá k dispozici hráče typu Nedvěd, Poborský či Koller, kteří prostě patřili mezi výjimečné fotbalisty. I "no name" tým může uspět - ostatně to dokázal na posledním ME devatenáctiletých Jaroslav Hřebík. Nebo před pěti lety Miroslav Soukup se stříbrnou U-20 na MS v Kanadě. Anebo často zmiňovaný a vzpomínaný závěrečný turnaj dospělých v Anglii v roce 1996, kde český výběr vedl Dušan Uhrin.

 

Jenže všechny tyto finálové účasti byly podmíněny hned několika faktory - zkušený trenér, který je dobrým stratégem s přirozenou autoritou. Týmový duch, kdy každý z nominovaných "dýchá" za toho druhého, nikdo se necítí nedoceněný či odstrkovaný a všichni táhnou za jeden provaz. Naučený herní systém a kvalitně připravená taktika. Bohužel ani jeden z těchto pro úspěch důležitých bodů u současného reprezentačního týmu nevidím, ať se dívám, jak se dívám.

 

A právě proto se obávám, že se Češi na letošním EURO dobrého výsledku nedočkají.

 

čtěte také: Čtvrtfinále? Paráda! Ale... a Výhra nad Řeckem - Pyrrhovo vítězství?

Diskuze

Datum: 08.06.2012

Vložil: motofoko

Titulek: týmový duch

s tím, že nemají týmového ducha bych nesouhlasil. vždy´t po černé hoře se tak pěkně společně ožrali a zazpívali pěknou písničku o radkovi drulákovi. bylo vidět, že za jeden provaz táhnou.

Datum: 08.06.2012

Vložil: Bára

Titulek: Re: týmový duch

To máte pravdu, ale tento "týmový duch" jim zápasy nevyhraje. :)