Krátký průvodce mistrovstvím Evropy ve fotbale

08.06.2012 02:11

 

Dnes večer to vypukne.

 

Konečně.

 

Na Národním stadioně ve Varšavě nastoupí od 18:00 hodin reprezentační výběry domácího Polska a mistrů Evropy z roku 2004 Řecka k zahajovacímu duelu 14. evropského šampionátu ve fotbale.

 

Tímto zápasem odstartuje již třetí EURO, které hostí hned dvě země, a sice Polsko a Ukrajina. V minulosti se k podobné kooperaci rozhodli Belgie s Nizozemím (2000) a Švýcarsko s Rakouskem (2008). Jedná se tedy o již vyzkoušený model, který však má své mouchy. Tak například se musí dopředu určit, která země bude mít tu čest a bude pořadatelem finálového duelu. Dále je nutné, aby oba státy stihly řádně a včas veškeré přípravy nutné pro bezproblémové pořádání mistrovství - tedy rekonstrukci či dokonce výstavbu stadionů a přilehlých komunikací, vylepšení infrastruktury, zajištění bezpečnosti fanoušků i hráčů atd. Jak se zdá, Poláci i Ukrajinci toto i přes nemalé problémy a značné prodlevy nakonec zvládli, a tak může šampionát začít.

 

Hrát se bude celkem na osmi stadionech, z toho 4 se nacházejí na polské a 4 na ukrajinské straně hranic. U našich severních sousedů se jedná tři zcela nové a jeden zrekonstruovaný fotbalový stánek - je tu již zmiňovaný Národní stadion ve Varšavě a dále Baltská aréna v Gdaňsku (2011), Městský stadion ve Vratislavi (všechny otevřeny 2011) a Městský stadion v Poznani (otevřen 1980, renovován 2010). Ukrajina se pak honosí dvěma staršími a dvěma novými stadiony - Donbas aréna v Doněcku (postavena za peníze majitele klubu Šachtar Doněck jako jeho nový domácí stadion, otevřena 2009), Aréna Lviv ve Lvově (otevřena 2011), Stadion Metalist v Charkově (otevřen 1926, renovován 2009) a dějiště finálového duelu NSK Olympijskyj v Kyjevě (otevřen 1923, renovován 2011).

 

Všechny zápasy základních skupin mají výkop v 18:00, resp. ve 20:45 hodin. Dnes se začíná duely ve skupině A , v sobotu je na řadě skupina B, v neděli skupina C a v pondělí zakončí první kolo zápasů utkání skupiny D. A pak ještě dvakrát dokola. Poslední zápas v rámci základní části připadne na úterý 19. června, postarají se o něj domácí Ukrajina a Anglie. Poté budou následovat dva dny volna, po kterých přijde první čtvrtfinálové utkání mezi vítězem skupiny A a druhým postupujícím ze skupiny B. V pátek 22. června budou na řadě vítěz skupiny B a druhý ze skupiny A, o den později si to o semifinále rozdají vítěz skupiny C a horší postupující ze skupiny D. První vyřazovací kolo pak uzavře nedělní střetnutí vítěze skupiny D a druhého ze skupiny C. Všechna tato utkání se budou hrát od 20:45. Semifinálové duely jsou na programu ve středu a ve čtvrtek 27. a 28. června, opět ve večerních hodinách. Výkop finále je naplánován na neděli 1. července.

 

Mezi největší favority turnaje se řadí úřadující šampioni ze Španělska (sk. C), němečtí "buldoci" a reprezentační výběr Nizozemí (oba sk. B). Černým koněm se zdá být domácí Polsko (sk. A), zapomínat by se však nemělo ani na "kohouty" z Francie, výběr Albionu (oba sk. D) nebo na Portugalce (sk. B). Ti by se však museli neprve prokousat přetěžkou "skupinou smrti", kterou "obývají" společně s Německem a Nizozemím. Zálusk na dobrý výsledek si dělají také svěřenci trenéra Dicka Advocaata Rusové (sk. A), mezi tradičně úspěšná turnajová mužstva pak musíme počítat také Itálii (sk. C).

 

Sečteno a podtrženo, fotbaloví fanoušci se mají na co těšit. A přestože český výběr nepatří mezi celky, z kterých by šel strach, naopak jsou pasováni spíše do role outsiderů, stát se může cokoliv. Vzpomeňme na EURO 1996 v Anglii - a neházejme flintu do žita příliš předčasně. Vždyť kluci s lvíčkem na prsou nemají co ztratit, mohou jedině získat.

 

čtěte také: Mají Češi šanci uspět?

 

Diskuze

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.