Češi vítězem skupiny A, dál jde i Řecko

16.06.2012 22:44

Česká reprezentace postoupila do čtvrtfinále 14. mistrovství Evropy ve fotbale, účast v play off si zajistila výhrou 1:0 s Polskem. Češi navíc ve skupině A obsadili první místo, protože Rusko nečekaně podlehlo Řecku 0:1 a právě díky tomuto utkání z šampionátu vypadlo. Řecký celek totiž získal stejně jako jejich dnešní sok 4 body, ale právě na základě vzájemného duelu postoupil dál.

 

Český tým byl vyjma úvodní zhruba půlhodiny lepší, držel míč a byl častou hrozbou pro branku střeženou Tytoněm. Musel si však dávat pozor na rychlé brejky polského celku, navíc měl v úvodních minutách několikrát i štěstí (a výborného Čecha v bráně), že brzy neinkasoval. Po přestávce se Češi pustili do svých soupeřů, převzali dirigentskou taktiku utkání a po akci Hübschmana a Baroše nakonec i zaslouženě otevřeli skóre. V 72. minutě doslova vletěl Jiráček do pokutového území, obhodil si obránce a svou slabší pravou nohou rozvlnil síť.

 

Poláci chtěli svým fanouškům dopřát alespoň remízu, ale česká obrana držela stejně jako v duelu s Řeckem, opět výborný výkon předvedl Sivok. Krátce před koncem pak měli domácí 100% šanci, již překonaného Čecha však na brankové čáře zastoupil hlavičkující Kadlec a český celek tak udržel nulu.

 

Česká republika - Polsko 1:0

72. Jiráček

Sestava ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman - Jiráček (84. Rajtoral), Plašil, Kolář, Pilař (88. Rezek) - Baroš (91. Pekhart)

 

Rusko - Řecko 0:1

45.+2 Karagounis

 

Skupina A

1/ ČR - 6 b.

2/ Řecko - 4 b.

3/ Rusko - 4 b.

4/ Polsko - 2 b.