Češi první zápas nezvládli, Rusko je jednoznačně přehrálo

08.06.2012 21:59

Český tým se na úvod mistrovství Evropy střetl s reprezentačním výběrem Ruska a v první pětačtyřicetiminutovce tahal za výrazně kratší konec. Sestava, v níž se nakonec objevil stoper Roman Hubník i donedávna zranění Tomáš Rosický a Milan Baroš, Rusku v první půli přenechala dirigentskou taktovku a jen sledovala, jak si trojice Aršavin - Keržakov - Dzagoev doslova pohrává s celou obrannou řadou, a to včetně defenzivními úkoly pověřenými Plašilem a Jiráčkem.

 

Neschopnost čelit "rudé armádě" (hráči Ruska nastoupili v červených dresech) vyvrcholila v 15. minutě gólem Dzagoeva a posléze ve 24. minutě druhým střeleckým zápisem z kopačky Širokova. Čeští hráči se na odpor nezmohli, naopak svými chybami v defenzivní činnosti Rusům další gólové šance doslova předkládali na stříbrném podnose. Naštěstí pro svěřence Michala Bílka žádnou další brankovou příležitost nepřeměnili v gólovou střelu, a tak byl stav v poločase ještě lichotivých 0:2.

 

Po přestávce se Češi přece jen dokázali zvednout, doslova neviditelného Rezka vystřídal zkušený defenzivní štít Hübschman a na pravou stranu zálohy se postavil aktivní Jiráček. Český výběr v prvních minutách druhé půle zatlačil Rusko na jeho polovinu a pokoušel se o alespoň zmírnění nepříznivého stavu utkání. To se nakonec podařilo dvojici Plašil - Pilař, kdy prvně jmenovaný skvěle načasovanou přihrávkou uvolnil nabíhajícího explzeňského štírka, který za zády ruské obrany obešel brankáře a snížil na 1:2.

 

Český tým se však poté opět musel soustředit převážně na obranu, protože Rusové "zařadili vyšší rychlost" a znovu několikrát nebezpečně zahrozili. Přesto měli Češi po dalekonosné střele kapitána Rosického vyrovnání na dosah, Malafeev ovšem míč nakonec zkrotil, byť až napodruhé. V 79. minutě však musel Petr Čech opětovně hledat balon ve své síti, to když na dvoubrankový rozdíl zvýšil Dzagoev. A když jen o tři minuty později přidal čtvrtý gól střídající Pavljučenko, bylo o výsledku zápasu definitivně rozhodnuto.

 

Rusko - ČR 4:1

15. a 79. Dzagoev, 24. Širokov, 82. Pavljučenko - 52. Pilař

Sestava ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Hubník, M. Kadlec - Plašil, Jiráček (76. Petržela) - Rezek (46. Hübschman), Rosický, Pilař - Baroš (85. Lafata)

Diskuze

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.